Kai darbdavys neatsiskaito

Kaip žinia, dauguma iš darbingo amžiaus Lietuvos gyventojų dirba įvairiose įmonėse, įstaigose, organizacijose Darbo sutarties pagrindu. Viena svarbiausių Darbo sutarties sąlygų yra atlyginimo dydis ir mokėjimo terminai.
Aišku, sudaryta sutartis yra darbuotojo garantas, kad darbdavys laikysis joje numatytų įsipareigojimų, tačiau realybė, deja, ne visada sutampa su rašytine forma išreikštais įsipareigojimais, tad pravartu žinoti, kad Lietuvos Respublikos Darbo kodekse (toliau LR DK) yra numatytos sankcijos darbdaviui, nesilaikančiam Darbo sutartyje numatytų įsipareigojimų, kurių viena – delspinigiai už vėlavimą atsiskaityti, kita – vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimas už vėlavimą atsiskaityti.
Delspinigių taikymo sąlygos numatytos LR DK 207 straipsnio 1 dalyje „Kai dėl darbdavio kaltės pavėluotai išmokamas darbo užmokestis ar kitos su darbo santykiais susijusios išmokos, kartu su jomis darbuotojui išmokami įstatymų nustatyto dydžio delspinigiai“. Šio teisės normos pagrindu sankciją darbdaviui galima taikyti tik Darbo sutarties galiojimo metu, be to, turi būti ir įstatymo numatytos delspinigių taikymo sąlygos: darbdavys pažeidžia Darbo sutartyje numatytą atsiskaitymo su darbuotoju tvarką; darbuotojas nėra kaltas dėl tokio vėlavimo atsiskaityti. Ši teisės norma yra blanketinė, todėl norint žinoti taikytinų delspinigių dydį ir skaičiavimo tvarką, būtina įsigilinti į kitus teisės aktus.
Kita sankcija, taikoma darbdaviui už vėlavimą atsiskaityti, yra įtvirtinta LR DK 141 straipsnio 3 dalyje „Kai uždelsiama atsiskaityti ne dėl darbuotojo kaltės, darbuotojui sumokamas jo vidutinis darbo užmokestis už uždelsimo laiką“. Šios teisės normos pagrindu sankcija darbdaviui taikoma, kai darbo sutartis su darbuotoju nutraukta ir darbdavys pažeidė LR DK 141 straipsnio 1 dalyje numatytą pareigą visiškai atsiskaityti su atleidžiamu iš darbo darbuotoju jo atleidimo dieną, jeigu įstatymai ar šalių susitarimas nenumato kitokios atsiskaitymo tvarkos. Tačiau ir šiuo atveju, vien uždelsimo atsiskaityti fakto nepakanka minėtai sankcijai taikyti, taip pat būtina sąlyga yra ir darbuotojo kaltės nebuvimas. Šiuo atveju į uždelstą atsiskaityti laiką įskaitomos tik darbo dienos, o vidutinio darbo užmokesčio skaičiavimas prasideda sekančią dieną po dienos, kai pasibaigė darbdaviui Darbo sutartyje numatytas ar šalių susitarimu nustatytas atsiskaitymo terminas.
Jeigu Jūsų darbdavys nesilaiko Darbo sutartyje numatytų įsipareigojimų ir Jūs nežinote, kaip tokiu atveju turėtumėte pasielgti, kreipkitės į teisės specialistus, kurie įsigilins į Jūsų situaciją bei parinks optimaliausią tik Jums tinkantį pažeistų teisių gynimo būdą.


Social relations

Tags

advokatai advokatas advokatu bendrija Atleidimas Automobilio statymas kiemuose Bankrotai Bausmės vykdymo atidėjimas Bendrija darbdavys fizinis asmuo juridinis asmuo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymas Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas Lizingo sutartis magnuslex Nepilnamečio vaiko išlaikymas Senaties terminas Sutuoktinių prievolės Teismo paskirtos baudos pakeitimas kita bausme Užsieniečių įdarbinimas Lietuvoje Žemės sklypo atidalijimas

Search

Contacts

Kalvarijų g. 98–37, LT-08211 Vilnius, Lietuva

+370 (5) 2199472 (phone/fax) info@gremar.lt

2024 m. © Advokatų profesinė bendrija Markevičius, Lukoševičius ir partneriai. Be sutikimo kopijuoti ir platinti tinklapio informaciją draudžiama

TOP Home page