Bausmės vykdymo atidėjimas

Bausmės vykdymo atidėjimo institutas yra išimtinė bausmės realizavimo forma, kurią galima takyti tik esant įstatymo nurodytoms bausmės vykdymo atidėjimo nuteistajam sąlygoms ir teismui padarius motyvuotą išvadą, kad yra pakankamas pagrindas manyti, jog bausmės tikslai konkrečiam nuteistam asmeniui bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo. Tam teismas turi atlikti individualų konkrečios bylos aplinkybių, susijusių tiek su padaryta nusikalstama veika, tiek su nuteistojo asmenybe, teisinį vertinimą.
Iki šiol Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas (toliau- BK) leido atidėti laisvės atėmimo bausmes tik už neatsargius, apysunkius ar nesunkius nusikaltimus. Tačiau Įstatymo leidėjo priimtu 2015 m. kovo 19 d. įstatymu, įsigaliojusiu nuo 2015 m. kovo 24 dienos, BK 75 straipsnio 1 dalies nuostata pakeista, nurodant, kad asmeniui, nuteistam laisvės atėmimu ne daugiau kaip šešeriems metams už dėl neatsargumo padarytus nusikaltimus arba ne daugiau kaip ketveriems metams už vieną ar kelis tyčinius nusikaltimus (išskyrus labai sunkius nusikaltimus), teismas gali atidėti paskirtos bausmės vykdymą nuo vienerių iki trejų metų.

Palyginus ankstesnę  BK 75 straipsnio  1 dalies redakciją su 2015 m. kovo 19 d. įstatymu padarytu pakeitimu matyti, kad pagal naująjį teisinį reguliavimą bausmės vykdymo atidėjimo institutas gali būti taikomas ir asmenims, nuteistiems laisvės atėmimu ne daugiau kaip ketveriems metams ir už tyčinius sunkius nusikaltimus.

Įsigaliojus naujiems įstatymo pakeitimams bausmės vykdymo atidėjimas galės būti taikomas ir už sunkaus tyčinio nusikaltimo padarymą, kai už jį paskirta ne ilgesnė nei 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

Asmenys, kuriems iki naujų  Baudžiamojo kodekso pakeitimų buvo paskirta ne didesnė kaip keturių metų laisvės atėmimo bausmė už vieną ar kelis tyčinius nusikaltimus, galės siekti jiems paskirtos bausmės peržiūrėjimo. Šias aplinkybes lemia švelnesnio baudžiamojo įstatymo galiojimo ir taikymo taisyklės lex retro non agit išimtis, įtvirtinta BK 3 straipsnio 2 dalyje, t.y. veikos nusikalstamumą panaikinantis, bausmę švelninantis arba kitokiu būdu nusikalstamą veiką padariusio asmens teisinę padėtį palengvinantis baudžiamasis įstatymas turi grįžtamąją galią ir taikomas iki tokio įstatymo įsigaliojimo nusikalstamą veiką padariusiems, taip pat atliekantiems bausmę bei turintiems teistumą asmenims.


Social relations

Tags

advokatai advokatas advokatu bendrija Atleidimas Automobilio statymas kiemuose Bankrotai Bausmės vykdymo atidėjimas Bendrija darbdavys fizinis asmuo juridinis asmuo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymas Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas Lizingo sutartis magnuslex Nepilnamečio vaiko išlaikymas Senaties terminas Sutuoktinių prievolės Teismo paskirtos baudos pakeitimas kita bausme Užsieniečių įdarbinimas Lietuvoje Žemės sklypo atidalijimas

Search

Contacts

Kalvarijų g. 98–37, LT-08211 Vilnius, Lietuva

+370 (5) 2199472 (phone/fax) info@gremar.lt

2024 m. © Advokatų profesinė bendrija Markevičius, Lukoševičius ir partneriai. Be sutikimo kopijuoti ir platinti tinklapio informaciją draudžiama

TOP Home page